Breadcrumbs

Eclectisch werken

Binnen therapie en coaching maak ik tevens gebruik van:

 • Het methodisch werken met de transcendente (de persoonlijkheid overstijgende) functie van lichaamstaal en intonatie.
  Als je iets vertelt, druk je je uit in woorden, maar vooral (onbewust) in lichaamstaal en intonatie (het timbre en de toon van je stem). Je lichaamstaal bestaat uit gebaren, bewegingen, houdingen. Aan deze bewegingen is te zien met welke bezieling je spreekt. En aan je stem is dit te horen. Bijvoorbeeld spreken over een probleem uit zich in kleine, wat geremd uitziende bewegingen. Het vrij en bezield spreken over je droomwens uit zich in ruime bewegingen, als het ware van binnen uit. Door stil te staan bij deze gebaren, bewegingen en houdingen, door ze opnieuw te beleven, kun je tijdens het bewegingstraject je bewust worden van deze bezieling en van de beperking van je bezieling. Met invoelende begeleiding kun je veranderingen in je bewegingsvrijheid aanbrengen om je bezieling weer te vinden en daarmee de richting van de oplossing van je probleem.
 • Opstellingen in één-op-één situaties.
  Tijdens de behandeling kan blijken dat het gezin waar je uit komt (het familiesysteem) of de organisatie waar je werkt, een grote rol speelt. In dat geval kunnen we ter verheldering van het probleem een (deel)opstelling maken met voorwerpen op tafel (of  vlakken in de ruimte) of mijzelf als plaatsvervanger(s) van bijvoorbeeld de familie c.q. een familielid, collega of eigenschap. Onderliggende krachten en verstrikkingen kunnen dan aan het licht komen. Door verandering van de posities in de opstelling, erkenning van de nieuwe positie en zinnen die de ziel raken kunnen de verstrikkingen ontbonden worden en kan de (liefdes)energie weer gaan stromen.
 • Neurolinguïstisch programmeren (NLP).
  Door de technieken van het NLP krijg je inzicht in de communicatie met jezelf en met anderen. Je wordt je bewust van denkpatronen en overtuigingen van jezelf en die van anderen. Door contact te maken met de in je onbewuste opgeslagen informatie, kan naar oplossingen gezocht worden om deze (beperkende) patronen te veranderen.
 • Meditatietechnieken.
  Meditatie veroorzaakt een diepe ontspanning. Een staat van zijn, waarin je door de stilte in contact kunt komen met je innerlijke zelf. Je wordt je meer bewust van je zelf.
  Voorbeelden zijn lichaamsbewustwording, ademtechnieken en technieken uit de Zen meditatie.