Hoe kan ik beter omgaan met denken?

Misschien ken je het wel. Iets heeft je overvoerd, je bent overprikkeld, je hoofd zit vol, en je wilt rustig gaan zitten of liggen en dan blijft het denken maar gaan. Het belet je om je rust te vinden, misschien belet het je wel om lekker in slaap te vallen. En je vraagt je misschien af “Hoe kan ik beter omgaan met mijn denken”.

Bij mij komen veel sensitieve personen. Ik breng ze vaak dicht bij zichzelf. Dat gebeurt vaak door eerst emotionele ballast te verwijderen met Thought Field Therapy (TFT). Met de technieken van Heart Waves komen ze dan goed bij zichzelf en dat voelt goed. Zelfs het verstand kan tot rust komen. Er is minder meanderen van de gedachten.
Bij een kleine groep mensen kunnen er dan toch nog vragen zijn hoe het denken op momenten te stoppen of te verminderen ofwel 'hoe kan ik beter omgaan met mijn denken'. Sommige hebben eerder al cognitieve therapie gehad. Binnen de cognitieve therapie kun je proberen het denken te veranderen en je eigen gedachten rationeel te houden. Dat kost meestal heel veel inspanning, en in die vele sessies cognitieve therapie heb je ook wel kans om veel te leren. Echter, een grip op het denken geeft het meestal niet. En dat klopt, het denken kent aspecten waardoor het altijd weer in beweging komt, of je nu wilt of niet. Alleen de Bewuste mensen weten het met tijden te verstillen. Als alleen Bewuste mensen dat lukt hoe ga je dan met het altijd maar denkende brein om?

Binnen de Wikipedia Acceptance en Commitment Therapy (ACT) is daar een heel fijn antwoord op gekomen. In principe gaat men er binnen de ACT van uit dan je het denken niet helemaal kunt veranderen. Binnen de ACT gaat men er van uit dat het makkelijker en effectiever is om anders met je denken om te gaan. Er wordt met leuke technieken - vanuit verschillende disciplines  - naar gezocht je psychologische flexibiliteit te vergroten. De technieken leiden je meer naar binnen naar andere bewustzijn staten, meer in het hier-en-nu, waardoor je een veilige haven creëert als het weer zo ver is met je denken. Als het denken je weer in de greep tracht te krijgen kun je naar die veilige interne haven toe. Met het steeds toepassen van de diverse technieken zal het compulsieve, malende denken - dat eerst nog lastig is - afzwakken. Vanuit kennis van de werking van het brein weten we dat dit wel enkele maanden kan duren, dat wel. Met de geboden - eenvoudige – technieken, heb je handvaten voor iedere dag van je leven wanneer je het nodig hebt. Cliënten weten doorgaans de oefeningen van de ACT te waarderen. Het is vaak leuk en verrassend. En veel mensen kunnen vaak beter omgaan met hun denken.

Anders omgaan met het denken

Hoe kan ik nu beter omgaan met mijn denken?

Ik richt me minder op het "beter omgaan met mijn denken" omdat dit al een verkeerde focus kan geven. De aanpak van mij is : allereerst is het afzwakken van emotionele ballast dat een stevige motor kan zijn voor zaken als piekeren. Met hypnotherapie kunnen we die emotionele ballast opsporen en met Thought Field Therapy behandelen. De oefeningen van Heart Waves zetten je verder met de voeten stevig op de grond en kun je naar die fijne plek gaan waar je je eigen Heart Waves kunt ervaren vanuit je Spirituele Hart. Indien nog nodig kunnen de oefeningen van de ACT jou verder leren omgaan met het denken van je eigen brein.